Hoe ga ik snel naar de volgende pagina?

Lieke maakt vaak lange stukken tekst maar soms moet een alinea op een nieuwe pagina beginnen. Ze geeft dan heel veel enters achter elkaar. Dat herken je misschien ook wel? Kan dit gemakkelijker? Zeker!

Wat is er aan de hand?

Als je veel enters plaatst en dan later nog een stuk tekst toevoegt moet je vaak weer enters weghalen om je tekst op de volgende pagina weer bovenaan te laten te laten beginnen. Of je voegt een afbeelding toe, de alinea springt vanzelf regels naar beneden. Je bent dus eigenlijk continu op je hoede.
Je kunt zien hoeveel enters er gegeven zijn door op het weergavesymbool te klikken in de groep Alinea. Dit teken staat ook voor een enter.

Oplossing!

Er zijn verschillende manieren om een pagina-einde te forceren. De gemakkelijkste methode is de toetscombinatie Ctrl+enter.
Wanneer je dan het weergavesymbool hebt gebruikt zie je dat er een pagina-einde is ingevoegd. De stipjes tussen de woorden zijn de spaties (ook handig om te zien of je dubbele spaties hebt gebruikt).
Een andere methode om een pagina-einde te forceren is door op het tabblad Indeling in de groep Pagina-instelling te klikken op het pijltje bij Eindemarkeringen.

Je ziet dat je hier meer mogelijkheden hebt zoals de nieuwe pagina te laten beginnen op een even of oneven pagina. De tekst wordt dan meteen verdeeld in secties. Dit is vooral belangrijk wanneer je met kop- of voetteksten werkt. Als je gewoon een pagina-einde invoert blijf je altijd in dezelfde sectie werken. Wanneer je een sectie-einde invoegt (al dan niet met naar een even of oneven pagina) en je werkt met kop- en voetteksten moet je deze wel even controleren.

Lieke gebruikt nu alleen nog de entertoets waarvoor hij bedoeld is, het markeren van het einde van een alinea.

Vond je deze tip handig?

Wil je meer tips ontvangen? Volg mij dan op Facebook of LinkedIn. Daar schrijf ik vaak ook korte tips. Wil je meer weten of misschien wel een training volgen? Bel 06-125 63 799 of stuur het contactformulier in. Dan bel ik jou.

 

Deel met vrienden