Hoe bewerk ik dit document in Microsoft Word?

Lise opent nietsvermoedend een Word-document. Ze krijgt echter niet te zien wat ze verwacht te zien. Het lijkt er zelfs in eerste instantie op dat ze het document niet kan bewerken. Dat is knap lastig. Wat blijkt? Het document wordt in de leesmodus geopend. Maar daar had ze toch niet om gevraagd?

Wat is er aan de hand?

Letterlijk ieder document dat vanuit de e-mail wordt geopend, maar ook hele oude documenten, worden steevast in de leesmodus geopend.

Op het eerste gezicht lijkt het wel of de werkbalken verdwenen zijn. Het hele scherm wordt gebruikt om de tekst weer te geven. Word zelf vindt dat de leesmodus voordelen heeft: “als u moet stoppen met lezen voordat u het einde hebt bereikt, wordt in Word onthouden waar u bent gebleven, zelfs op een ander apparaat”. In de leesmodus wordt de pagina-indeling automatisch aan het scherm aangepast. Meestal worden grotere letters gebruikt.

Afdrukweergave

Gelukkig zijn er enkele snelle mogelijkheden om de leesmodus weer in de “afdrukweergave” te krijgen. Het makkelijkste werkt de Escape-knop. Ook heeft ieder document rechts onderin drie knoppen waarmee verschillende weergaven gekozen kunnen worden, te weten de leesmodus, de afdrukweergave en de weblay-out. Maar het blijft natuurlijk wel hinderlijk, makkelijker zou het zijn als alle documenten meteen in de afdrukweergave werden geopend.

Oplossing!

Het definitief oplossen is een instelling in Word. Wanneer het programma geïnstalleerd wordt staat de leesmodus geactiveerd voor documenten uit e-mailbijlagen “en andere onbewerkbare documenten”. Dit is een veiligheidsinstelling. Maar deze wordt echt niet door iedereen op prijs gesteld. Vooral mensen die “gewoon met Word” willen werken vinden deze optie onhandig.

Om hier voor eens en altijd mee af te rekenen klik je op menu Bestand (het maakt niet uit of je nu in de afdrukweergave, de leesmodus of zelfs de weblay-out staat). Vervolgens klik je helemaal onderin de lijst op Opties. Scroll in dit dialoogvenster helemaal maar beneden en haal het vinkje weg voor “E-mailbijlagen en andere onbewerkbare bestanden openen in leesweergave”. Voortaan worden alle documenten in de standaard weergave geopend. Werkt wel zo prettig.

Vond je deze tip handig?

Wil je meer tips ontvangen? Volg me dan op Facebook of LinkedIn! Daar schrijf ik vaak ook korte tips. Wil je meer weten of misschien wel een training volgen? Bel 06-125 63 799 of stuur het contactformulier in. Dan bel ik jou.

Deel met vrienden