Hoe breng ik rust in mijn presentatie?

Joost vraagt zich af waarom hij toch zo onrustig wordt bij de meeste presentaties. Hij wil dit graag voorkomen bij zijn eigen presentatie en vroeg mij om hulp.

Schreeuwende presentaties

Presentaties kenmerken zich vaak door véél tekst, véél plaatjes en vooral véél kleur. Soms schiet de tekst ook nog per woord of zelfs per letter in. En wordt er graag gebruik gemaakt van veel verschillende overgangen tussen de dia’s in. Alles wat kan afleiden dus. De kijker probeert het beeld bij te houden en jij moet je verhaal vertellen… niemand die nog luistert. Zit de kijker eigenlijk wel te wachten op veel opsommingen? Grafieken? Die zijn vaak niet eens te lezen van zo’n afstand. Dus geef je maar een hand-out met alle dia’s, liefst vooraf ‘zodat men kan meekijken’. Of achteraf… o, dan hoef ik niet op te letten dus. Terwijl het juist je bedoeling is dat de kijker op het puntje van z’n stoel jouw presentatie volgt. Want tenslotte geef je die niet voor niets. De kijker wil rust in de presentatie.

Hoe dan wel?!

Ik geef Joost enkele tips waar hij mee vooruit kan:

  • Géén drukke achtergrond;
  • Niet teveel opsommingen;
  • Niet teveel kleur.

We waren het er al over eens dat grafieken niet getoond zouden worden. Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met een lichte letter het meest geschikt. Een witte achtergrond met zwarte letters is ongeschikt om lang naar te kijken. En wanneer letters en achtergrond bijna dezelfde kleur hebben is de presentatie helemaal onleesbaar. Maar wacht eens, wat als Joost géén tekst zou gebruiken?

Rust in de presentatie

De presentatie van Joost werd goed ontvangen. Niet één dia bevatte tekst, géén inschietende animaties. Bij ieder onderdeel van het verhaal dat hij wilde vertellen heeft hij een rustige foto gemaakt. Hij gaf het publiek even de tijd de foto te bekijken en vertelde toen zijn verhaal. Het cijfermateriaal werd achteraf gemaild naar de liefhebbers. Met toestemming van Joost hier één van zijn foto’s. Vul nu de stoelen maar!

Vond je deze tip handig?

Wil je meer tips ontvangen? Volg me dan op LinkedIn of Facebook. Daar schrijf ik vaak ook korte tips. Wil je meer weten of misschien wel een training volgen? Bel 06-125 63 799 of stuur het contactformulier in. Dan bel ik jou.

Deel met vrienden