Hoe kan ik de bovenste rij in Microsoft Excel vastzetten?

Leontien maakt regelmatig gebruik van Microsoft Excel voor het bijhouden van databases. Het betreft hier onder meer adreslijsten, maar ook een spreadsheet welke de betalingen van een jaar laat zien. Deze lijsten zijn lang. En het zou dan toch wel heel handig zijn als ze halverwege de lijst nog steeds kan zien wat er precies in de kolommen ingevuld moet worden.

Wat is er aan de hand?

De kolomkoppen van Excel kun je geen andere naam geven. Standaard worden rijen met cijfers aangeduid en kolommen met hoofdletters. De enige aanpassing die je kunt maken is de kolomkoppen te vervangen door cijfers. Dit verduidelijkt echter niet wat je ermee bedoelt. Daarom wordt vaak in de eerste rij de namen opgenomen die de inhoud van de kolommen aanduiden. Je denkt hierbij bijvoorbeeld aan postcode of rentedatum. Deze namen worden ook wel kolomkoppen of titels genoemd.

Oplossing!

Wanneer je de bovenste rij wilt vasthouden zodat je gewoon naar beneden kunt scrollen en nog steeds kunt lezen wat de veldnamen zijn kies je in menu Beeld in de groep Venster voor de knop Blokkeren. Je krijgt dan 3 mogelijkheden om gegevens vast te zetten.

Titels blokkeren

Als je de optie Titels blokkeren gebruikt is het afhankelijk van waar je celaanwijzer op dat moment staat welke rij(en) en kolom(men) dan vastgezet worden. Dit kan handig zijn als je tegelijkertijd de eerste rij én de eerste kolom wilt vastzetten. Je plaatst de celaanwijzer dan in cel B2. Ook gebruik je deze optie als je méér dan 1 rij of kolom wilt vastzetten.

Meestal wil je echter alleen de eerste rij vastzetten. Hiervoor gebruik je de optie Bovenste rij blokkeren. Het maakt dan niet uit waar de celaanwijzer zich bevindt. Je ziet dat de rij geblokkeerd is door de iets dikkere lijn onder deze rij.

Leontien gebruikt nu bij al haar databases de blokkeerfunctie.

Vond je deze tip handig?

Wil je meer tips ontvangen? Volg me dan op LinkedIn of Facebook. Daar schrijf ik vaak ook korte tips. Wil je meer weten of misschien wel een training volgen? Bel 06-125 63 799 of stuur het contactformulier in. Dan bel ik jou.

Deel met vrienden