Hoe bepaal je zelf de afstand tussen de regels in Word?

Roos vindt het super irritant dat ze in Microsoft Word regelmatig regels tegenkomt waar ze niets in kan typen. Met de backspace of delete-toets komt ze geen steek verder, die leegte blijft bestaan. Ze worden witregels genoemd.

Wat zijn die witregels?

Tekstverwerkingsprogramma’s geven standaard een witruimte voor en na koppen. Deze witruimte wordt ook toegepast na een alinea in het standaard lettertype. Zo’n automatische witruimte kan heel handig zijn, zeker als je zelf kunt bepalen hoe groot deze mag zijn. Een enter is altijd even groot als de hoogte van het lettertype, dit kan onwenselijk zijn. Soms is het mooier om een kleinere ruimte tussen alinea’s te gebruiken. Af en toe een grotere ruimte tussen kop en alinea staat ook niet verkeerd.

Oplossing!

Op het tabblad Start open je in het onderdeel Alinea de Regel- en alinea-afstand.

Je klikt op Opties voor regelafstand.

In dit dialoogvenster stel je zelf de gewenste regelafstanden in.

Je kunt er ook voor kiezen Geen witruimte toe te voegen tussen alinea’s met dezelfde stijl (bijvoorbeeld bij het standaard lettertype). Als je wel een witruimte instelt wordt deze dan alléén toegepast als je overstapt op een andere stijl (bijvoorbeeld als je koppen gaat gebruiken).

Wanneer je op de knop Als standaard instellen klikt (en je keuze bevestigt) worden de toekomstige documenten met de nieuwe instellingen gemaakt.
Let wel op: regelafstanden in documenten welke al gemaakt waren worden niet automatisch aangepast aan de nieuwe instellingen.

Wil je standaard wel een witruimte maar af en toe niet?

Er zijn verschillende manieren om geen witruimte na een alinea te krijgen.

Als je in de Stijlen kijkt zie je naast de Standaard stijl de Geen afstand stijl staan. Hiermee zorg je ervoor dat wél dezelfde kenmerken in de alinea worden gebruikt (denk aan lettertype, kleur) maar dat de witregel voor deze alinea wordt opgeheven.

Je kunt ook in de groep Alinea bij de Regel- en alinea-afstand kiezen voor Afstand na alinea verwijderen.

Shift + Enter

Soms zie je dat mensen gebruik maken van de toetscombinatie Shift+Enter. Je maakt dan géén nieuwe alinea. Je springt dan naar de volgende regel terwijl je in dezelfde alinea blijft. Het duidelijkste is dit wanneer je de alinea uitvult (de tekst regelmatig verdelen tussen de linker- en rechterkantlijn).

Vond je deze tip handig?

Roos weet nu hoe ze zelf de witregels kan manipuleren. Wil je meer weten of misschien wel een training volgen? Bel 06-125 63 799 of stuur het contactformulier in. Dan bel ik jou.

Wil je meer tips ontvangen? Volg me dan op Facebook, Instagram of LinkedIn! Daar schrijf ik vaak ook korte tips.

Deel met vrienden