Hoe krijg ik een beter overzicht in Excel?

Ik kom José (virtueel) tegen op een netwerkbijeenkomst. José is coach voor hoog-sensitieve mensen. We praten een tijdje in de breakout room, een fantastische manier om elkaar toch beter te leren kennen ondanks het feit dat we niet fysiek samen die koffie drinken.

José vertelt dat ze het liefst zelf haar boekhouding doet in Excel. Het is maar een simpele boekhouding, naast haar puur zakelijke boekhouding in Moneybird. Het geeft haar overzicht over zowel zakelijke als privé-uitgaven. Ze vraagt of haar boekhouding misschien ook uitgesplitst kan worden in maanden, nu staat alles onder elkaar. Dat is eigenlijk al jaren zo. We spreken af dat we na de bijeenkomst verder gaan Zoomen.

zoomen | Officevraagbaak

Overzicht

Overzicht is wel het meest prettige in het leven van een ondernemer. Dus gaan we samen op zoek naar wat voor haar een fijne manier van werken zou zijn. De indeling die José gemaakt heeft bevalt haar wel. De categorieën uit Moneybird gebruikt ze ook in Excel voor haar zakelijke uitgaven en ze heeft een paar extra categorieën voor haar privé-uitgaven gemaakt.

Tabbladen

We besluiten dat we 13 tabbladen gaan maken: 12 maanden en een overzichtspagina. Gelukkig hoeven deze tabbladen niet afzonderlijk gemaakt te worden. We gebruiken haar eigen overzicht als uitgangspunt.

Vervolgens hebben we het blad hernoemd naar januari. Januari hebben we gekopieerd naar februari… en tenslotte januari tot en met juni voor de laatste helft van het jaar. Meerdere tabbladen tegelijk kopiëren doe je door de Shift-toets ingedrukt te houden en de gewenste tabbladen te selecteren. De nieuwe bladen krijgen de naam van het gekopieerde blad met een cijfer erbij. Deze geef je weer de gewenste naam. Het is wel handig als je de tabbladen meteen op de juiste plaats neerzet (naar einde gaan).

Tabbladen kopiëren | Officevraagbaak

Overzichtspagina toevoegen

Als laatste hebben we een overzichtspagina toegevoegd waar de totalen van de rubrieken getoond worden. We hebben de gegevens op dit blad omgezet in een tabel. Een tabel is overzichtelijk. Als je uitbreidingen toevoegt worden deze meteen opgenomen in de tabel.

Rubrieken | Officevraagbaak

Vond je deze tip handig?

Wil je meer tips ontvangen? Volg me dan op Facebook of LinkedIn! Daar schrijf ik vaak ook korte tips. Wil je meer weten of misschien wel een training volgen?
Bel 06-125 63 799 of stuur het contactformulier in. Dan bel ik jou.

Deel met vrienden