Wat als mijn (type)fouten vanzelf hersteld zouden worden?!

Judith vroeg mij iets over de automatische hoofdletters in Word… en van het een komt het ander. Wat een mogelijkheden biedt de automatische correctie! Dit wordt een naslag-blog. Ik ga alle mogelijkheden van AutoCorrectie (want zo heet die functie officieel) hierin uitleggen. Pik eruit wat je wilt, bewaar de rest voor een andere keer 😉

Wat kun je zoal automatisch laten corrigeren?

Corrigeren heeft alles te maken met spelling en grammatica. Is Microsoft Word daarin perfect? Voor 99% wel. Die ene procent gun ik hen. Nederlands is een lastige taal. Laten we eerst kijken waar je de functie vindt: bij menu Bestand onder Opties en dan op het tabblad Controle. Het tabblad geeft je de controle over hoe jij wilt dat je tekst moet worden gecorrigeerd en zelfs een deel van de opmaak kun je hier vastleggen.

Als eerste zie je de AutoCorrectie-opties. Die ga ik als laatste uitleggen ?

Dan valt er iets anders op. Bij het corrigeren van spelling in Microsoft Office-programma’s. Wat hieronder geregeld wordt geldt dus niet alleen voor Microsoft Word maar meteen voor alle andere programma’s.

Eigen instellingen

Ik ga je nu laten zien hoe – en waarom – ik het zelf heb ingesteld.
De standaardopties laat ik grotendeels ongemoeid. Woorden in hoofdletters zijn meestal eigennamen en die kunnen nogal raar gekozen zijn. Woorden met getallen negeren is eigenlijk net zoiets: Talk2me is schrijftaal en hoeft niet gecorrigeerd te worden. Waarom internet- en bestandsadressen niet gecheckt hoeven worden lijkt me net zo duidelijk. Een Vlag toevoegen aan herhaalde woorden betekent dat als ik de de schrijf er een rood kringelstreepje onder de tweede de komt te staan.

Hier komt ik later nog op terug. Ik schrijf nooit Duitse teksten dus dat daarvoor de nieuwe spelling gebruikt moet worden geloof ik wel. Maar als jij wel Duitse teksten schrijft dan kun je dat hier dus bepalen.
Ik wil niet alleen suggesties uit de hoofdwoordenlijst (dat is de officiële lijst die Microsoft ingebouwd heeft). Sterker nog, ik voeg best vaak woorden toe aan de woordenlijst. En soms ben ik iets te snel en voeg ik fout geschreven woorden toe. Die verwijder ik dan later weer. Als je klikt op Aangepaste woordenlijsten zie je hier de standaard lijsten van alle (gebruikte) talen staan maar ook de lijst RoamingCustom.dic waarin al jouw toegevoegde woorden worden opgenomen.

Deze lijst gaan we wat verder bekijken. Ik pak een willekeurig deel uit mijn aangepaste woordenlijst. Microsoft kent (bijna) geen Nederlandse eigennamen, die voeg ik toe (zie hieronder Ellie).

Het woord eigoed is duidelijk per ongeluk toegevoegd. Dat wordt nu verwijderd. Meteen komt er een rood kringelstreepje onder mijn woord te staan. Omdat ik het woord wel nodig heb voor mijn blog, en ik niet zo goed tegen rode streepjes kan, ga ik dit woord nu laten negeren bij de spellingscontrole.

In deze zelfde woordenlijst heb ik haar haar toegevoegd. Zo kan ik iemand toch nog complimenteren met haar mooie haardracht ?

Grammatica

Het derde deel van dit dialoogvenster gaat weer over de correctie in Microsoft Word. Ik wil wel graag spellingcorrecties. Zoals ik al eerder schreef houd ik niet zo van streepjes dus heb ik het vinkje weggehaald bij de grammaticale controle. Maar er is nóg een reden waarom ik de grammaticafouten niet laat controleren. Voor dit blog heb ik de functie nu even wél geactiveerd. Lees onderstaande zin:

Ze maakte eerst zichzelf en daarna de bedden op.

Zo krom als maar kan. Grammaticaal totaal niet correct… maar Nederlands is moeilijk en Microsoft vindt het goed. Wat met grammaticaregels wél wordt laten zien is bijvoorbeeld die vergeten hoofdletter.

AutoCorrectie-opties

De opties zijn onderverdeeld in verschillende tabbladen. Ik begin met de meest gebruikte, daar waar alle automatische correcties zijn en worden vastgelegd.

Ik wil graag 2 beginhoofdletters corrigeren. Maar ik wil wel gewoon IJmuiden kunnen schrijven. Daarvoor zijn de uitzonderingen.
Dan helpt het niet om alleen IJ te schrijven, dat wordt gewoon goedgekeurd omdat het een woord is in alleen hoofdletters. Je moet dan wel alle uitzonderingsletters erachter zetten. Als ik IJsselmuiden zou toevoegen als correct woord zou IJssalon nog afgekeurd kunnen worden. Daarbij ben ik redelijk lui in het typen dus typ ik alleen IJs en worden alle combinaties daarmee goedgekeurd.

Je ziet nu ook een tabblad met Eerste letter. Daarop kun je aangeven na welke afkorting met punt er geen hoofdletter moet komen. Voeg hierop NIET automatisch woorden toe. Zou je per ongeluk een hoofdletter na een zin zijn vergeten en die hebben goedgekeurd dan komt deze in dit lijstje terecht.

Terug naar het eerste tabblad. Twee beginhoofdletters corrigeren. Hoe vaak overkomt het jou dat je nog per ongeluk de Shift-toets ingedrukt houdt? Gelukkig wordt dit dan automatisch hersteld. Ik wil zelf wel graag mijn zinnen met een hoofdletter laten beginnen, maar dat wil ik weer niet in een tabel.

Namen van dagen beginnen in Nederland niet met een hoofdletter, geen reden dus om dit aan te vinken. En die caps lock zit wel erg dicht tegen de a aan (voor niet geoefende typisten).

Struikelwoorden

Als eerste valt op dat de toetscombinatie ( e ), maar dan zonder spaties, meteen verandert in het euroteken. Dat typt wellicht handiger dan Alt+0128. Als je deze lijst doorloopt zie je een heleboel ‘o-ja’-tjes. Maar wat is nu écht handig aan deze lijst? Je kunt zelf jouw struikelwoorden laten herstellen. Je hebt vast ook wel van die woorden die je stelselmatig verkeerd schrijft. Of woorden die teveel ‘tijd’ kosten om te typen. Zo schrijf ik dus nooit meer AutoCorrectie voluit.

Wat is het verschil tussen Tekst zonder opmaak en Tekst met opmaak?

Wanneer je Tekst zonder opmaak laat vervangen neemt deze de opmaak aan die je op dat moment gebruikt. Werk jij nu in Arial cursief 12 punten? Dan wordt de vervanging ook geschreven in Arial cursief 12 punten. Maar werk je even later in lettertype Papyrus 18 punten en vet? Diezelfde vervanging wordt nu ook in dat lettertype gezet.
Tekst met opmaak maakt die correctie naar het gebruikte lettertype niet.

Omdat dit niet werkt in een weblog heb ik deze tekst als een plaatje geplakt.

Maar met Tekst met opmaak is meer mogelijk. Je kunt er echt hele lappen tekst in kwijt. Ik vind bijvoorbeeld een afsluiting in een brief met “mvg” echt een verschrikking ? maar die mvg kan wel heel mooi gebruikt worden om een heel stuk tekst te vervangen.
Stel, je sluit jouw brieven altijd als volgt af:

Met vriendelijke groet,

Carla Janssen-Quist
hoofd administratie kantoor Zus en Zo

Je selecteert de hele afsluiting en opent de AutoCorrectie-opties. Door nu mvg te typen in het vak Vervang: hoef je dus voortaan alleen nog maar mvg te typen gevolgd door een spatie of Enter. Alle regeleinden staan ook gewoon in de vervanging.

Hoe voeg je het snelst woorden toe?

Door het juiste woord te selecteren en dan de AutoCorrectie-opties te openen wordt het juiste woord in het vak Door: geplaatst. Je kunt dan zelf een lettercombinatie bedenken wat je typt om dat woord te vervangen. In zo’n geval moet je wel iets logisch kiezen en geen woord dat normaal wel bestaat.

Er is ook een manier om door jou foutief geschreven woorden te laten vervangen. Zo typ ik zelf het woord electrisch consequent verkeerd. Door nu met de rechtermuisknop op dit woord te klikken kan ik het voortaan ‘automatisch goed’ schrijven.

AutoCorrectie – wiskundig

Bij de wiskundige vervangingen staan enkele bekende opties. Iedereen kent wel de drie puntjes die ineens een serie geworden zijn. Of de 2 uitroeptekens die “tegen elkaar aan” geplakt worden. Maar deze wiskundige AutoCorrectie kent nog meer zeer handige opties. Zo kun je het pi-teken makkelijk invoegen door een backslash voor het woord pi te plaatsen: π. Hiervoor moet je wel een vinkje plaatsen bij Regels voor AutoCorrectie – wiskundig buiten formulegebieden gebruiken.

AutoOpmaak tijdens typen

Hier regel je de verschillende opmaakmogelijkheden. Je zult zien dat ik bij verschillende opmaakmogelijkheden het vinkje heb weggehaald. Ik wil soms woorden tussen sterretjes kunnen schrijven. Deze zouden dan meteen (zonder sterretjes) vet gedrukt worden. Ik wil afbreekstreepjes niet laten vervangen door langere streepjes. Mijn internet- en netwerkpaden worden niet automatisch hyperlinks. Als ik aan het begin van de regel 1. typ dan wil ik niet dat de volgende regel met 2. begint. Als ik opsommingstekens wil, dan kies ik ze zelf wel. Door het vinkje weg te halen bij Linker- en eerste inspringing bij tabs en backspaces instellen voorkom ik ook dat er nog eens extra wordt ingesprongen wanneer ik een lijst wil maken.

AutoOpmaak

Zorg ervoor dat de instellingen op dit tabblad overeenkomen met de instellingen op het tabblad AutoOpmaak tijdens typen.

Ik realiseer me dat dit nogal een uitgebreid blog is geworden 😉 Ik hoop dat je er iets aan hebt, nu of later.

Vond je deze tip handig?

Wil je meer tips ontvangen? Volg me dan op Facebook of LinkedIn! Daar schrijf ik vaak ook korte tips. Wil je meer weten of misschien wel een training volgen?
Bel 06-125 63 799 of stuur het contactformulier in. Dan bel ik jou.

Deel met vrienden